Exchange 2007 SCC Clustering i VMware använder ISCSI för samlas (och hur jag gick väldigt fel) - del 1 ...

av Andy Grogan den 3 december 2008 · 1 kommentar

i Exchange 2007 (Installation) , Exchange 2007 (iSCSI) , Exchange 2007 Design , Exchange Lagring

– this excellent article is well worth a read. Jag läste häromdagen med stort intresse en artikel av en kollega bloggare och online-vän Elan Shudnow som tar dig genom hur du kan skapa ett SSC Exchange 2007 Cluster med Windows 2008 och Starwind ISCSI - denna utmärkta artikel är väl värt en läsning.

Nu som många av er känner väl, om du är regelbundna läsare av min blogg att jag tenderar att fokusera mer på CCR sidan av saken men jag har funderar en artikel om SCC (Single Copy Cluster) för en liten stund - men med tanke på utmärkta kvaliteten på Elan inlägg jag trodde att det skulle vara luddiga av mig att sätta en regurgitated artikeln ut som potentiellt skulle läsa ganska mycket samma.

Så jag bestämde att jag skulle försöka sätta SCC kluster tillsammans i VMWARE bara för att se hur det hela hänger ihop under Windows 2008 (i huvudsak inte planerar att skriva ett blogginlägg i ämnet) - det var vid denna punkt där orsaken till varför Elan hade valt att använda ISCSI tillsammans med VMware med Windows 2008 blev mycket (och pinsamt) uppenbar.

I huvudsak jag in VMware maskiner under VMware Server på vanligt sätt - skapa både de lokala och delade diskar - Jag gjorde då de vanliga ändringarna VMware VMX filer på mina klusternoder (dessa är de filer som innehåller vardera maskiner konfiguration) - bara som en sida - när du använder Windows 2003 och du vill ställa delade klusterlagring du anger i följande kommandon till varje noder VMX fil:

SCSI.sharedBus = "virtuella" (där x är antalet SCSI controller - detta gör det möjligt för SCSI 2.0 protokoll reservationer som skall göras på bussen)

Disk.Locking = "false" (detta medger flera värdar för att komma åt en enda VMWARE diskfil)

Jag hade antagit att det var allt som skulle behövas för att göra konfigurationen arbetet under Windows 2008 (jag ignorerade även det avsnitt i VMware 2.0 Admin s guide som sa "Windows 2008 failover-kluster stöds inte av VMware Server 2.0").

Jag knäckt på med installationen av Windows 2008 - gjorde alla de vanliga bråte (konfigurera Gränssnitt, domäner, diskar, konton, etc.) tills jag fick till den punkt där jag var redo att installera Failover Clustering.

Jag skapade Cluster i Windows 2008 (det kommer att bli mycket mer i detalj om detta i en senare del) och fick till den punkt där jag ville att konfigurera Quorum delad diskresurs (kom ihåg att jag hade på denna punkt redan gjort allt diskkonfigurationer ).

I Windows 2008 innan du kan konfigurera en delad disk för ditt kluster måste du lägga till den i lagringspoolen - som så;

SCC-Fel-1

Vilket ger dig följande fönster;

SCC-Fel-2

Vid lägga skivan jag fick följande felmeddelande och disken som jag just hade lagt var överstruket med ett rött X:

SCC-Fel-3

Granska händelseloggar ledde till ingenting av någon verklig substans därför bestämde jag att ta en titt i serverlagringshanteringskonsolen som avslöjade följande status för Quorum disken (som jag precis hade försökt att lägga):

SCC-Fel-4

Som var mycket udda som jag hade formaterat disken korrekt.

Jag bestämde att min enda alternativet vid denna tidpunkt var att gå till min gode vän Google för ett svar, som är där jag slutade mer än bara lite generad - som det visade sig att jag redan visste svaret men bara inte sätta två och två tillsammans.

I huvudsak VMware Server stöder endast SCSI-2 Protokoll medan Windows 2008 endast kommer att stödja SCSI-3 klagomål diskåtkomst applikationer. När du skapar reservationen i VMX-filen för klusternod jag rent försöka få en SCSI-P2 disk för att arbeta med Windows 2008 som en ihållande reservation - det var mer en slump av hålet i rumpan healing innan detta skulle fungera .

Jag visste det, och ja det verkar som Elan visste detta också, förvisso förklarade det hans användning av Starwind ISCSI - (som en iSCSI-initierare är inbyggt i Windows 2008 och faktiskt är en stöds protokoll för både Failover Clustering och Exchange 2007 SP1) och genom att använda Starwind han kunde presentera diskar till sina servrar - det gav mig en gåta.

I sin artikel Elan hade använt betalat för versionen av Starwind programvaran som gratis utvärdering upplagan tillåter endast två iSCSI Targets (främst skivor) och en enda värd att ansluta till målet därför om du ville ha fler värdar och fler Mål dig skulle behöva använda antingen 15 dagars utvärdering - eller - köper server upplagan.

Från min egen personliga perspektiv kunde jag inte råd $ 395 bara för att testa ändamål så jag iväg på jakt efter ett annat sätt att göra detta.

Innan jag går vidare med artikeln skulle jag vilja täcka lite teknisk information om ISCSI för läsare som kan av inte haft mycket exponering till protokollet och även ge lite information om vad som faktiskt förändrats i Windows 2008 som sjönk stöd för SCSI-2 reservationer;

Vad är ISCSI?

ISCSI (eller Internet SCSI) är ett TCP / IP-baserat protokoll som typiskt fungerar över portarna 860 och 3260. I huvudsak finns det två komponenter till ISCSI - Initiativtagare - främst kunder som gör förfrågningar och Mål vanligtvis publicerade diskar som motsvarar de önskemål. Den långa och skott av situationen är att ISCSI möjliggör SCSI-protokollet för att sändas över IP-nät.

Du kommer att hitta många artiklar som korrekt förklarar att en av de stora fördelarna för iSCSI är att den inte kräver någon ytterligare kablage utöver vad du redan har rullat ut i form av din CAT5 datanät, men ett tips jag kan ge dig är att när du använder Exchange server och ISCSI du bör ägnat en VLAN som ger dig en dedikerad broadcast domän och IP-subnät till både iSCSI-initierare (Exchange-servrar) och iSCSI Targets detta bör också kombineras med en väl definierad QoS (Quality of Service) politik ditt nätverk. Detta gör att du undviker allmänna nätverks påstående förknippas med dina Client / Server VLAN med iSCSI trafiken.

ISCSI kan säkras via IPSEC eller CHAP eller använd någon form av säkerhet eller tillstånd.

För mer information om ISCSI titta här: http://en.wikipedia.org/wiki/ISCSI

Vad Microsoft säga om ISCSI?

Väl i Exchange 2003 du kanske vara klokt att inte betrakta det som ett hållbart alternativ som är främst att göra med hur mycket disk I / O som Exchange 2003 kan generera - men i Exchange 2007 ISCSI anses vara ett mycket lönsamt alternativ så länge som bästa praxis följs - Följande citeras från MS Exchange laget blogg i följande artikel: http://msexchangeteam.com/archive/2007/01/15/432199.aspx

Medan iSCSI gör ansluta en server till lagring over Ethernet, är det viktigt att behandla det som ditt lagringsanslutning, och helt isolera ditt iSCSI-lagring nätverk från all annan nätverkstrafik. Om tillgängligt, kan alternativ såsom flödeskontroll, tjänstekvalitet och jumboramar ytterligare öka prestandan. Microsoft iSCSI Initiator 2.0 och stöder senare MPIO, och i våra testlabb har vi drivit över 250MB / sekund över 3 nätverkskort, bevisar iSCSI som en kapabel transport för scenarier där det krävs hög genomströmning lagring.

Jag hade en reservation - var är mitt bord (erm ... disk)?

I Windows 2008 beslutade Microsoft att en total omskrivning av klustret diskdrivrutinen krävdes (clusdisk.sys). I Windows 2003 Cluster Disk föraren hade en direkt väg till lagring medan Windows 2008 den kommunicerar med Partition Manager (partmgr.sys) som i huvudsak tar hand (skyddar) kluster diskresurser.

Men det viktigaste som drabbade mig var att i Windows 2003 alla SCSI-kommandon (SCSI-2) eller mer till den punkt de SCSI-2 Reserve \ Release åtgärder utfördes av klustret diskdrivrutinen skriver direkt till disk sektorer. I Windows 2008 SCSI-3 ihållande reservation kommandon är den enda metoden för tillgång för att skydda en noder rättigheter till disken. Om huggare programvara (som VMware) stöder inte SCSI-3 PR då du stoppade (som jag var).

Ok - fick det - vad nu då?

Det blev klart för mig att jag inte skulle kunna bygga en Exchange SCC kluster i VMware använder Windows 2008 via reservationer VMWARE disk så mina enda alternativ var att använda ISCSI - men, som jag nämnde jag inte vill köpa Starwind så vad kan jag göra.

Tja, tänkte jag att Starwind inte kunde vara den enda Windows-baserade iSCSI Target programvara så jag började titta runt efter andra fria baserade alternativ.

Efter några timmars sökande hittade jag OpenFiler som är en Linux (OMG chock skräck - detta är en Exchange blogg man för Guds skull) baserade NAS-lösning som gör det möjligt för iSCSI-mål som ska konfigureras och närvarande via Windows iSCSI-initierare.

OpenFiler är släppt under GNU-licens och släpps ganska mycket gratis för personligt bruk (även om du inte får en manual eller någon support dock med tanke på att jag använde VMWARE jag bestämde att hämta OpenFiler ISO, installera det i en virtuell maskin och se om jag kunde presentera iSCSI diskar till mina Windows 2008-servrar (snart Exchange-servrar) via OpenFiler.

Du kan tänka dig på grund av det faktum att jag blogga om det - jag hade viss framgång! ;-)

I nästa del

Ok, nu har jag kanske whetted din aptit (eller uttråkad dig räfflade) Jag vill lämna detta här - men i nästa del av denna serie kommer jag att täcka följande:

Installera och konfigurera OpenFiler för ISCSI baserade Exchange diskar

comments… add one now } {0 kommentarer ... lägga en nu }

Lämna en kommentar

CAPTCHA Image
Uppdatera bild
*

trackback } {1 track}

Tidigare inlägg:

Next post: