Exchange 2007 SCC Clustering in VMWARE iSCSI gebruiken voor de massa (en hoe ik ging erg mis) - deel 1 ...

door Andy Grogan op 3 december 2008 · 1 reactie

in Exchange 2007 (Installatie) , Exchange 2007 (iSCSI) , Exchange 2007 Ontwerp , Exchange-opslag

– this excellent article is well worth a read. Ik las de andere dag met grote belangstelling een artikel van een collega-blogger en online vriend Elan Shudnow die u door hoe je een kunt maken SSC Exchange 2007 Cluster met Windows 2008 en StarWind ISCSI - dit uitstekende artikel is ook het lezen waard.

Nu zoals velen van jullie wel weten, als je regelmatige lezers van mijn blog dat ik de neiging om meer te richten op de CCR kant van dingen maar ik heb al overweegt een artikel over SCC (Single Copy Cluster) voor een tijdje - maar gezien de uitstekende kwaliteit van Elan's post dacht ik dat het gesjoemel van mij zou zijn om een ​​uitgebraakt artikel uit die potentieel vrij veel zouden lezen hetzelfde zetten.

Dus heb ik besloten dat ik zou proberen het zetten van een SCC cluster samen in VMWARE gewoon om te zien hoe het allemaal hangt samen onder Windows 2008 (in wezen niet van plan om een ​​blog post te schrijven over het onderwerp) - het was op dit punt waar de reden waarom Elan had gekozen om iSCSI gebruiken in combinatie met VMware met Windows 2008 werd erg (en pijnlijk) duidelijk.

Wezen I opstelling de VMWARE machines onder VMware Server op de gebruikelijke wijze - het creëren van zowel de lokale en gedeelde schijven - Ik maakte vervolgens de gebruikelijke veranderingen in de VMWARE VMX bestanden op mijn cluster nodes (dit zijn de bestanden die elke machine configuratie bevatten) - net als een kant - bij gebruik van Windows 2003 en u wilt instellen gedeelde clusteropslag u invoert in de volgende opdrachten om elk knooppunten VMX bestand:

SCSI.sharedBus = "virtuele" (waarbij x het nummer van uw SCSI-controller - dit zorgt voor SCSI 2.0 protocol reserveringen worden gemaakt op de bus)

Disk.Locking = "false" (dit kunnen meerdere hosts om een VMware bestand op schijf)

Ik had aangenomen dat dit was alles wat nodig zou zijn om de configuratie te laten werken onder Windows 2008 (Ik negeerde zelfs het gedeelte in de VMWARE 2.0 gids Admin waarin staat "Windows 2008 Failover Cluster worden niet ondersteund door VMware Server 2.0").

Ik gekraakt op met de installatie van Windows 2008 - deed alle gebruikelijke snuisterijen (configureren Interfaces, domeinen, schijven, rekeningen, etc) totdat ik bij het punt waar ik klaar voor Failover Clustering installeren was.

Ik heb het cluster in Windows 2008 (er veel meer details hierover in een later deel zal zijn) en kwam tot het punt waar ik wilde het Quorum gedeelde schijf resource configureren (vergeet niet dat ik had op dit punt reeds alle diskconfiguraties gedaan ).

In Windows 2008 voordat u een gedeelde schijf kunt configureren voor uw cluster moet je het toevoegen aan de storage pool - zoals zo;

SCC-wrong-1

Die biedt u het volgende scherm;

SCC-wrong-2

Na het toevoegen van de schijf kreeg ik de volgende foutmelding en de schijf die ik net had toegevoegd werd gekruist met een rode X:

SCC-wrong-3

Het beoordelen van de Event Logs leidde tot niets van enige werkelijke substantie daarom besloot ik een kijkje in de server storage management console, die de volgende status voor de Quorum schijf (die ik net had probeerde toe te voegen) geopenbaard hebben:

SCC-wrong-4

Die was erg vreemd aangezien ik de schijf correct had geformatteerd.

Ik besloot dat mijn enige optie op dit punt was om naar mijn goede vriend Google voor een antwoord, dat is waar ik eindigde als meer dan alleen maar beetje beschaamd - zoals later bleek ik het antwoord al wist, maar gewoon niet zet twee en twee bij elkaar.

In wezen VMware Server ondersteunt alleen de SCSI-2 protocol, terwijl Windows 2008 alleen SCSI-3 klacht schijftoegang toepassingen zal ondersteunen. Bij het ​​maken van de reservering in het bestand VMX voor het cluster knooppunt werd ik puur proberen om een SCSI-P2 schijf aan de slag met Windows 2008 als een hardnekkige reservering - was er meer kans op het gat in mijn billen genezing voordat dit zou werken .

Ik wist dat dit, en inderdaad het lijkt erop dat Elan wisten dit ook, het is zeker verklaarde zijn gebruik van StarWind ISCSI - (als een iSCSI-initiator is ingebouwd in Windows 2008 en inderdaad is een ondersteund protocol voor zowel failover clustering en Exchange 2007 SP1) en door gebruik te StarWind hij kon schijven presenteren aan zijn servers - dit heeft mij een raadsel.

In zijn artikel Elan had gebruikt de betaalde versie van de StarWind software als de Gratis evaluatie versie alleen zorgt voor twee iSCSI targets (hoofdzakelijk schijven) en een enkele host te verbinden met het doel dus als je wilde meer hosts en meer doelen je hebt zou moeten ofwel de 15 dagen evaluatie te gebruiken - of - kopen de server editie.

Vanuit mijn eigen persoonlijke perspectief kon ik niet veroorloven $ 395 gewoon om te testen dus ik op pad, op zoek naar een andere manier om dit te doen.

Voordat ik verder ga met het artikel dat ik wil graag een beetje technische informatie over iSCSI dekken voor lezers die misschien van niet had veel blootstelling aan het protocol en ook een beetje informatie over wat eigenlijk veranderd in Windows 2008 waarin gedaald ondersteuning voor SCSI-2 reserveringen;

Wat is iSCSI?

ISCSI (of Internet SCSI) is een TCP / IP gebaseerd protocol dat typisch werkt over poorten 860 en 3260 wezen zijn er twee onderdelen aan iSCSI -. Initiatiefnemers - in wezen de klanten die te maken verzoeken en doelen meestal gepubliceerde schijven die reageren op de verzoeken. De lange en schot van de situatie is dat iSCSI zorgt voor de SCSI-protocol over IP-netwerken worden verzonden.

U zult vele artikelen die correct uit te leggen dat een van de grote voordelen voor iSCSI is dat het vereist geen verdere bekabeling verder dan wat je al in termen van uw CAT5 datanetwerk gerold, maar een tip die ik je kan geven is dat wanneer het gebruik van Exchange server en ISCSI moet u een VLAN waarin u een speciale uitzending domein en IP-subnet zal geven aan zowel de iSCSI-initiators (de Exchange-servers) en de iSCSI-doelen moet dit ook worden gecombineerd met een goed gedefinieerde QoS (Quality of Service) beleid inzake gewijd je netwerk. Op deze manier voorkom je algemene netwerk stelling in verband met uw Client / Server VLANS met de ISCSI verkeer.

ISCSI kan worden beveiligd via IPSEC of CHAP of gebruiken geen enkele vorm van beveiliging of machtiging.

Voor meer informatie over iSCSI kijk hier: http://en.wikipedia.org/wiki/ISCSI

Wat doet Microsoft zeggen over iSCSI?

Welnu, in Exchange 2003 u misschien verstandig het niet beschouwen als een haalbare optie, die vooral te maken met de hoeveelheid disk I / O dat Exchange 2003 kunnen genereren - maar in Exchange 2007 iSCSI wordt beschouwd als een zeer haalbare optie zolang best practices in acht worden genomen - de volgende is geciteerd uit de MS Exchange-team blog in het volgende artikel: http://msexchangeteam.com/archive/2007/01/15/432199.aspx

Terwijl iSCSI doet sluit een server naar storage over Ethernet, is het belangrijk om het te behandelen als uw opslag-verbinding, en volledig te isoleren van uw iSCSI storage netwerk van alle andere netwerkverkeer. Indien beschikbaar, kunnen opties zoals flow control, kwaliteit van de dienstverlening, en jumbo frames verder de prestaties te verhogen. De Microsoft iSCSI Initiator 2.0 en hoger ondersteunt MPIO, en in onze test laboratoria hebben we meer dan 250MB/second geduwd 3 netwerkkaarten, bewijst iSCSI als een capabele opslag transport voor scenario's waar een hoge verwerkingscapaciteit vereist is.

Ik had een reservering - waar is mijn tafel (erm ... schijf)?

In Windows 2008 besloot Microsoft dat een totaal herschrijven van de clusterschijfstuurprogramma was vereist (clusdisk.sys). In Windows 2003 had de clusterschijfstuurprogramma een rechtstreeks pad naar de opslag terwijl in Windows 2008 de communicatie met de partitie manager (partmgr.sys) die ziet er wezen na (beschermt) clusterschijf middelen.

Het belangrijkste ding dat mij getroffen was echter dat in Windows 2003 alle SCSI-commando's (SCSI-2) of meer op het punt van de SCSI-2 Reserve \ release acties werden uitgevoerd door de clusterschijfstuurprogramma rechtstreeks schrijven naar de schijf sectoren. In Windows 2008 aanhoudende SCSI-3 reservatie commando's zijn de enige manier van toegang tot een knooppunten rechten op de schijf te beschermen. Als de ondergeschikte software (zoals VMware) biedt geen ondersteuning voor SCSI-3 PR dan bent u gevuld (zoals ik was).

Ok - kreeg het - wat nu dan?

Het werd me duidelijk dat ik niet zou kunnen een Exchange SCC cluster in VMWARE met Windows 2008 via VMWARE schijf reserveringen te bouwen, zodat mijn enige opties was om iSCSI gebruiken - maar, zoals ik al zei ik niet wilde StarWind zo kopen wat kon ik doen.

Nou, ik dacht dat StarWind niet de enige Windows-gebaseerde iSCSI Target software zou kunnen zijn, dus ik begon rond op zoek naar andere gratis gebaseerde alternatieven.

Na een paar uur zoeken vond ik OpenFiler dat is een Linux (OMG shock horror - dit is een Exchange blog man in godsnaam) gebaseerde NAS-oplossing die zorgt voor iSCSI targets te configureren en te presenteren via de Windows iSCSI Initiator.

OpenFiler is vrijgegeven onder de GNU licentie en is vrij veel gratis voor persoonlijk gebruik vrijgegeven (hoewel je niet een handleiding krijgen, noch enige steun overweegt echter dat ik met behulp van VMware heb ik besloten om OpenFiler ISO downloaden, te installeren in een virtuele machine en zien als ik kon presenteren ISCSI schijven aan mijn Windows 2008 servers (binnenkort Exchange Servers zijn) via OpenFiler.

Je kunt je voorstellen op grond van het feit dat ik bloggen over het - ik had wat succes! ;-)

In het volgende deel

Ok, nu heb ik het misschien geprikkeld uw eetlust (of verveeld u geribbelde) Ik wil dit hier vertrekken - maar in het volgende deel van deze serie zal ik die de volgende:

Installeren en configureren OpenFiler voor iSCSI gebaseerde Exchange Disks

comments… add one now } {0 comments ... doe er een nu }

Laat een bericht achter

CAPTCHA Image
Ververs afbeelding
*

trackback } {1 trackback}

Vorige post:

Volgende post: